2015. március 24., kedd

Sós citrombefőtt



A képen látszik az új eltevés, előtte pedig az első kísérletem. Lássuk be a citrom egy csodaszer. Lúgosít, gyógyít. Kiválóan működik édességnek, krémekhez, reszelt héja a süteményekhez, sós tésztákhoz, salátákhoz. Sorolhatnám itt reggelig, de felesleges.  Szerencsére némelyik multinál  elfogadható áron, állandóan lehet kapni biocitromot. A piacon kapható citromokat elég megszagolni, hogy elmenjen az ember kedve tőle, büdös és penészes az illata. Az nem alkalmas eltevésre. Azt olvastam, hogy akár 2-3 hónap is lehet az igazi marokkói sós citrom érlelése, de mi egy hónapnál tovább nem bírtuk, meg kellett kóstolni. Néhány nap múlva hozzá fogtam a következő adag elkészítéséhez, mert sebesen fogyni kezdett az első kísérletem.

Hozzávalók, ahogyan készítettem: 
1,5 kg biocitrom
kb.25 dkg só, ami nem lehet jódozott

A megmosott citromokból, pont egy kilót négybe vágtam, illetve bevágtam. Egy teáskanállal sót szórtam a gerezdek közé, majd összefogtam, összenyomtam a citromokat. Az üveg aljára már előre szórtam sót. A rétegezéskor igyekeztem minél jobban beszorítani a citromokat az üvegbe, aztán megint hintetten rá sót. Természetesen levet is enged, de nem eleget. Ekkor a maradék fél kg(ebben az esetben 4 db)citrom levét kipréseltem és a ráöntöttem. Érdemes valamit a tetejére tenni, mert különben a lé tetején csücsülne az összes citrom. Hirtelen egy kicsi mártásos üvegtál akadt a kezembe, szépen elfért a szélesszájú üveg tetején, kiváló nehezék lett. Az üvegben még kicsit zavarosnak tűnik a leve, de hamarosan tiszta lesz és áttetsző. Most megfogadtam, hogy tovább hagyom érlelődni, de hát ember tervez, aztán majd meglátjuk!.......
Az a helyzet, hogy nagyon megkedveltük, múltkor még thai tésztába is tettem, mennyei volt!

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!