2011. március 27., vasárnap

Túrótorta meg egy kis lemon curd


A túrótortát nagyon egyszerű elkészíteni. Akár egy kevert tészta, pillanatok alatt elkészül. A sütése viszont hosszadalmas, 150° C-on 1 óra.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
75 dkg krémtúró
3 tojás
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
3,5 dkg dara
4 dkg étkezési keményítő
1 sütőpor
csipetnyi só
reszelt citromhéj, 1/2 citrom leve
1 ujjnyi friss gyömbér reszelve
6 dkg olvasztott vaj

A száraz anyagokat összekevertem a nedves anyagokkal egy tálban, majd az egészet egy vajjal kikent, prézlivel meghintett 26 cm-es tortaformába öntöttem. Amíg szép lassan sült, elkészítettem a lemon curdot.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
1 dl citromlé( 3 db citromot facsartam ki hozzá)
a citromok reszelt héja
15 dkg porcukor

6 dkg vaj
3 tojás

A hozzávalókból gőz felett habverővel állandóan kevergetve 10-12 perc alatt sűrű krémet főztem. Fantasztikusan finom! Önmagában is finom a túrótorta, de a lemon curd nagyon feldobja. Legutóbb későn jutott eszembe, hogy narancsból is kipróbáljam. Hamarosan megteszem, amíg tart a narancs szezon.

2011. március 19., szombat

A legfinomabb mogyoróvajas sütemény

Életem párja felháborodottan kérdezte, hogy hova tűnt a mogyorós kocka, ami még az előbb itt volt. Az eldugott dobozból még adtam neki egy darabot, mert közölte, hogy ma még finomabb volt, mint tegnap. Ezek után felszólított, hogy többet ilyet ne süssek, mert nem lehet abbahagyni.

Nem ez volt első próbálkozásom mogyoróvajjal süteményt előállítani. Ez a sütemény mindent visz, mert nem csak finom, egyszerű és gyorsan elkészül. A receptet az interneten találtam, pusztán azzal a megjelöléssel, hogy a Sütemények bibliája című könyvből származik. Az itt közölt recept az én verzióm, mert ha jól meggondolom, csak a tojás, a vaj, és a mogyoróvaj egyezik meg az eredetivel.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:

1,5 csésze liszt (teljes kiőrlésű, ebből 2 evőkanál zabliszt)

1,5 csésze mogyoróvaj (darabos volt itthon)

37,5 dkg konzerv cukrozott sűrített tej

¾ csésze szezámmag (az eredeti recept diót ír, nekem nem volt itthon)

½ csésze xilit (az eredeti recept barna cukrot ír)

½ csésze vaj

1 vaníliás cukor

1 tojás

A sütőt 170 °C-ra előmelegítettem. A 22x32 cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral és beleegyengettem a morzsás állagú tésztát, ami a liszt, xilit, vaj és ½ csésze mogyoróvaj villával összekeverésével állítottam elő.

10 percre sütőbe tettem, és amíg elkészült, a sűrített tejet, vaníliás cukrot, tojást, 1 csésze mogyoróvajat kémmé kevertem. A forró sütemény tetejére kentem ezt a masszát és további 20 percre visszatettem a sütőbe.

Kétségtelen, kalóriabomba, de fantasztikusan finom, mogyoróvaj függőknek bátran ajánlom!

2011. március 17., csütörtök

Mentás cukkini leves


Megőrülök a mentás levesekért, imádom! Főztem már törökös lencse levest, mentás zöldborsó levest és tessék most meg ezt. Nagyon finom! A cukkini egy nagy átalakuló művész, finom, ha kaporral készítem és fantasztikus, ha mentával. Sajnos friss mentám nem volt, ezért megint a Lidlben vásárolt mentaszószt vetettem be, amit a legutóbbi "angol napokon " vettem. Nem sokat izgat, hogy báránysülthöz ajánlják, nekem máshoz is bevált. Tervezem, hogy nyáron megpróbálok magam is előállítani hasonlót télire.
Végig néztem az általam publikált leveseket és meglepődtem, hogy milyen sok krémlevest készítek. Szeretjük, az biztos. A gyerekek olyan zöldségeket is megettek, ha krémlevesként tálaltam, amit egyébként biztosan nem.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
1 cukkini, 30 dkg volt
1-2 evőkanál olaj
1 diónyi hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mentaszósz
1 dl Badacsonyi olaszrizling
1dl tejszín
1 púpos teáskanál étkezési keményítő
só, bors

Az apróra vágott hagymát, fokhagymát megdinszteltem, hozzáadtam a felkockázott cukkinit, sót, borsot, mentaszószt, 8 dl vizet, a bort. A megfőtt levest merülő mixerrel simára kevertem. Miután ettől még nem lesz igazán krémes a leves, egy szűrőn is átpasszíroztam. A tejszínnel összekevert étkezési keményítővel behabartam. A végeredmény egy fantasztikusan sima, selymes, mentás leves lett, amit a sajtos levesbetéttel tálaltam.


2011. március 7., hétfő

Fasírt zöldségekkel

A fasírt nagy kedvencünk, még így, a "lightosabb" verzióban is. Nekem az olajban sült változat a sok kéreggel jobban ízlik ugyan, de hát az egészség is fontos, marad az egybesült a tepsiben.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
1 kg darált pulykahús
1 nagy fej hagyma
sok fokhagyma(ízlés szerint)
3 zsemle
3 tojás
só, bors
olaj
2 evőkanál zabpehelyliszt
4 db főtt tojás
szórásra zsemlemorzsa

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy kis olajon megdinszteltem. Húst összekevertem a vízben megáztatott, kinyomkodott zsemlékkel, a hagymákkal, sóval, borssal, a nyers tojásokkal. Miután lágynak találtam a masszát, meghintettem két evőkanál zabpehelyliszttel. A sütőpapírral bélelt tepsire kettő rudat formáztam, 2-2 főtt tojást beleigazítottam. A tetejére zsemlemorzsát szórtam, olajjal megspricceltem. Közepes sütőben pirosra sütöttem.
Mindenféle köreteket készítettem:
Céklát sütöttem, amit a vége felé balzsamecettel is meghintettem. A zellert hasábokra vágtam és mint a krumplit, ropogósra sütöttem a sütőben. Készült még gomba és párolt kelbimbó. Nagy sikere volt, a húsevőknek jobban ízlettek a zöldségek, mint a fasírt.


2011. március 5., szombat

Spenótos tészta


A gyors ebéd két személyre 4 szelet házias füstölésű karaj csíkokra vágásával indult. Kevés olajon chipsé alakítottam, félretettem. A visszamaradt olajon megfuttattam néhány gerezd fokhagymát, hozzákevertem kb. 25 dkg spenótot, amit még késő ősszel kissé megfonnyasztva fagyasztottam le. A megfőtt tésztát(25dkg), a chipset, kevés borsot adtam hozzá. Sózni nem kellett, a füstölt hústól elég sós lett. Volt, aki reszelt sajttal tetézte még az élvezetet.

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!