2011. január 29., szombat

Csirkés Fajíta


Tortillák, guacamole, tejfel, paradicsom salsa, reszelt sajt és a saláta levelek:


Hozzávalók, ahogyan készítettem:

50 dkg csirkemell

Fajíta fűszerkeverék

3 db chili, mert szeretjük, ha csípős

olaj

1 fej lila hagyma

1 db piros kaliforniai paprika

8 db tortilla

saláta levelek

paradicsom salsa( 6 szem paradicsom, lila hagyma, só bors, citromlé, olaj)

guacamole

tejfel

reszelt sajt bőven

Nem ismerem a mexikói konyhát. Igen, főztem már chilis babot, olyan mexikói szerűt, de hát ettől még nem vagyok ebben profi. Amikor a Fűszerkuckó tulajdonosa fűszer kóstolót ajánlott, habozás nélkül a mexikóit választottam, mert úgy gondoltam, van bepótolni valóm ezen a területen.

Az étel amit választottam, igen egyszerű, bár némi előkészületet igényel. A tortillát nem én sütöttem, de nem okozott volna gondot, ha több lett volna az időm.

A paradicsom salsához forró víz segítségével lehúztam a paradicsomok héját. Felszeltem, a levétől, a magoktól megszabadultam, apró kockákra vágtam. Sót, borsot, lila hagymát, citrom levét, némi olíva olajat adtam hozzá.

A második képen látható, ahogy összekészítettem a Fajítához valókat, hogy mindenki ízlése szerint maga tölthesse meg a tortilláját.

A vékonyra szelt hagymát és paprikát néhány percig pirítottam, majd félretettem. A visszamaradt olajban megsütöttem az egész éjszakára Fajíta fűszerkeverékbe pácolt csirkemell csíkokat. Hozzákevertem a hagyma és a még roppanós paprika szeleteket. A főzés ennyi, a megmelegített tortillákkal már mindenki maga bíbelődött.

2011. január 26., szerda

Rakott kelkáposzta



Nagyon szeretjük a rakott ételeket, gyakran készítem is. Régebben darált füstölt húst használtam hozzá, fantasztikusan finom lesz tőle bármelyik zöldség. A kedvesem betegsége óta sokkal „könnyebbeket” főzök, sertés húst csak ritkán használok.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
1 kg kelkáposzta
1,25 dl rizs
50 dkg darált pulykacomb
kevés olaj
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, kömény
3 db kemény tojás
1 db nyers tojás
1 nagy doboz tejfel
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
vaj és prézli a tepsi kikenéséhez
A darált húst a hagymán, fokhagymán sóval, borssal félpuhára pároltam. 3 db keményre főzött, kockára vágott tojást kevertem hozzá és a nagyjából megpárolt rizst.
A levelekre szedett kelkáposztát lobogó, sós, köményes vízben „megabáltam” és néhány percre hűlni tettem. A tepsit vajjal kikentem, prézlivel meghintettem.
A rétegezést kelkáposzta levéllel kezdtem, húsos raguval folytattam, Erre került a megízesített tejfel.(A tejfelt a nyers tojással, sóval, borssal, reszelt sajttal összekevertem.) A rétegezést a tepsi mérete nyilvánvalóan befolyásolja, minél magasabb az „építményünk”, annál jobb, de a tetejére tejfel kerüljön. Közepes lángon pirosra sütöttem.

2011. január 17., hétfő

Harcsa és a málnás-balzsamecetes sárgarépa


A hófehér, lágy, finom sült hal mellé, fantasztikus köretet készítettem. A vastagra vágott répaszeleteket sütés előtt a tepsiben meghintettem a karácsonyra kapott málnás balzsamecettel és olíva olajjal. Különleges köret lett, nagyon ízlett.


2011. január 9., vasárnap

Egy laza ebéd


Gondolom, te is ki élted kreativitásodat az ünnepek környékén. Én biztosan. Nem csoda, hogy most csak a legszükségesebbre szorítkozom. Egy kis leves, maradék sütemények..... A héten azért még összehoztam egy kis zserbót, hogy a New Yorkba visszatérő második szülött fiam néhány nappal tovább élvezhesse a hazai ízeket. Ezzel aztán ki is fújt a lelkesedésem.
Ebédet persze főzni kell, méghozzá gyorsan. Néhány pulykamell szelet a mélyhűtőből, só, bors, fokhagyma, sajt szeletek, fekete erdei sonka, kész is a tekercs. A gombafejekbe tölteléknek az összeaprított szárakat, hagymával, fokhagymával sütöttem, pároltam. Sót, borsot, petrezselymet, egy evőkanál parmezán sajtot, egy tojást, kevés zsemlemorzsát kevertem hozzá. A krumpli is mélyhűtött. Apropó, érdekes módon olcsóbb, mintha magam állítanám elő. Mindent a sütőbe tettem. Amíg elkészült még kukorica konzervből majonézes salátát is kevertem. A majonéz saját előállítású, mert azért az, az igazi.

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!