2010. március 29., hétfő

Dió, zeller és sárgarépa

Amikor megláttam Sweet home blogján a diós fasírtot, tudtam, hogy ki fogom próbálni. Nagyon tetszett, de figyelembe véve a hozzáfűzött megjegyzéseket, módosítottam rajta.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
25 dkg darált dió
25 dkg zeller( a diódarálóban "reszelve")
25 dkg zabpehely liszt
olíva olaj, kicsi vaj
1 nagy fej hagyma
sok fokhagyma
3 evőkanál szójaszósz

csipőspaprika
őrölt feketebors
zeller zöldje és lestyán bőven
2,5 dl víz

A felaprított hagymát, fokhagymát olaj és vaj keverékén megdinszteltem. Minden hozzávalót egy tálban összekevertem, majd hagytam állni félórát. Sütőpapírral kibéleltem egy tepsit megkentem olajjal és beletettem az ellapított fasírtgombócokat. A tetejét is megkentem és 25 perc alatt közepes sütőben pirosra sütöttem. Finom, fűszeres fasírt lett.

2010. március 28., vasárnap

Márton süteménye

Marcikám nyolc éves lehetett, amikor az iskolából nagyon boldogan, ezzel a recepttel jött haza. Talán a Pestújhelyi napok, vagy Palánta parádé lehetett, mert csak ilyenkor eshetett meg a dolog, hogy süteményt sütöttek az iskolában. Természetesen mi is kipróbáltuk a receptet, amit aztán eltettem, később lefűztem egy dossziéba. Amikor a kezembe akadt a napokban a mára már kissé megsárgult recept, gondoltam megsütöm. A kefires sütemény nagyon egyszerű, mindent a pohárral kell mérni. A baj csak az, hogy a kezem, és az agyam már nem úgy működik, mint sok éve, a kész sütemény alig hasonlít az eredetihez.

Hozzávalók, ahogyan most készült:
2 kefir
1 pohár barnacukor
2 pohár liszt
csipet só
1 teáskanál kínai ötfűszer keverék
1/2 sütőpor
1/2 pohár olaj
2 tojás
10 dkg vörösáfonya
2 evőkanál apróra vágott kandírozott narancshéj

Az előállítás a szokásos, a nedves anyagokat összekevertem a cukorral, majd a száraz anyagokkal, végül beleszórtam a vörösáfonyát és a narancshéjat. Közepes sütőben 25 perc alatt sült meg. Finom, illatos, jó ízű sütemény.

Rakottas ebéd

Tulajdonképpen nem is látszik a blogomon, hogy milyen sokszor készítek rakott ételt. Ennek az ebédnek azért nincs neve, mert igazából nem tudnám pontosan meghatározni, hiszen egyik összetevője sem dominál benne annyira, hogy határozottan mondhatnám, ez vagy az. Na, jó, mondjuk húsos-zöldséges rakottas. Az alapelv persze a gyorsaság, és az itthon lévő anyagok felhasználása. Darálthúsból(itt pulykából) mindig jó nagy adag ragut készítek. Akár olaszos, paradicsomos ragut, vagy hagyma, fokhagyma, borsos ízesítésüt, amiket aztán kisebb adagokra osztva lefagyasztok. Ebből aztán nem nagy kunszt valami gyors ebédet vagy vacsorát előállítani. Most a következőket rétegeztem a vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsibe. Egy sor szeletekre vágott főtt krumplit. 30 dkg hagymával, fokhagymával, borssal ízesített darálthúst, 30 dkg előfőzött brokkolit, 1 nyers sárgarépát reszelve( kellett a színe az ételhez), valamint egy sor elősütött padlizsánt(kb.25 dkg). Egy tojást, sót, borsot, 5 dkg frissen reszelt parmezán sajtot összekevertem 3 kis pohár tejfellel, és már a rétegezés közben elkezdtem kanalazni rá, a maradékot pedig a tetejére kentem. Közepes sütőben addig sütöttem, amig a teteje barnásra sült. Nagyon ízlett mindenkinek.

2010. március 20., szombat

A "kisérleti kínai"


Kerámia lapos tűzhelyem van és nincs wokom. Ízbolygónál viszont nagyon jó kis receptet láttam. Ráadásul nem sokkal előbb vettem egy zacskó üvegtésztát, amit már régóta szerettem volna kipróbálni. Eljött az ideje hogy megkíséreljek valami kínaihoz hasonlatos kaját előállítani. Bevallom a Wang mesternél tett látogatás után csak valami szerény kisérletre gondoltam.

Hozzávalók, amiből készítettem:
25 dkg üvegtészta
2-3 evőkanál fokhagymás, gyömbéres szezámolaj
1 lilahagyma
20 dkg gomba
1 sárgarépa
1 maréknyi brokkoli
1 darabka gyömbér
kevés chili
5 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál méz
1 teáskanál kínai ötfűszekeverék

Minden zöldségfélét nagyon vékony szeletekre, csíkokra vágtam. A tésztát felforralt vízbe tettem ázni 10 percre. Egy vastag aljú lábasban a felforrósított olajban először a hagymát, a gyömbércsíkokat, majd a sárgarépát és a gombát sütögettem. Megszórtam az ötfűszerkeverékkel. Végül a brokkolit is hozzáadtam, meglocsoltam a mézzel és a szójaszósszal. A leszűrt, kisebbre vágott tésztát kétfelé osztottam, majd a tetejére halmoztam a sült zöldségkeveréket. A szójaszósztól kellemesen sós lett, nem kellett sózni sem. Az íze fantasztikus, ha nem is autentikus, nekünk nagyon ízlett.

2010. március 15., hétfő

Árpagyöngy gombával


A kedvesem nyaggatott, hogy főzzek már gerslit, mert Ő azt szereti. Szerintem még csak sóletben, vagy hurkában evett, de ha ő azt mondja, hogy szereti, akkor biztosan úgy van. Kétségtelen, hogy a hajdinát már megszerette és a magok skálája is egyre bővül, amiket köretként, vagy önmagában eszünk.
25 dkg pirított árpát dupla mennyiségű vízben beáztattam egy éjszakára. Főzéskor sót, borsot és 1 dl fehérbort adtam hozzá. Lassú tűzön 30-35 perc alatt puhára pároltam.
25 dkg kockára vágott gombát, kevés olajon megfuttatott hagymán megdinszteltem. 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot adtam hozzá, majd amikor zsírjára sült összekevertem az árpagyönggyel. Fél pohár zöldborsót, lestyánt, zellert, petrezselymet kevertem hozzá az íze és a színe miatt is. Házi készítésű kovászolt káposztával ettük. Parmezán sajtot is reszelhettünk volna hozzá, mivel csak a végén jutott eszünkbe, éppen csak pár falatot tudtunk kipróbálni. Fantasztikusan finom volt!

2010. március 7., vasárnap

Narancsos meringue


Tudom, hogy nem szép tőlem, de a kedvencemet készítettem Nőnapra. Nos, az a helyzet, nem jól mértem fel a helyzetet, mert másoknak is ízlik. Na nem baj, majd legközelebb, ha megint lesz 4 tojásfehérje, újból készítek. Akkor talán több jut nekem is.
Az úgy volt, hogy az Espresso meringue rabja lettem. Imádom! Ez habcsók hasonló módon készül, de más az ízesítése.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
4 tojáshehérje
csipetnyi só
250 ml kristálycukor
25 gr étcsokoládé apróra vágva
10 dkg kandírozott narancshéj, felaprítva
50 gr mogyoró
2 ek étkezési keményítő
2 narancs lereszelt héja
1 evőkanál narancslé

A sóval, kevés cukorral, a kanál narancslével felvertem a habot, amikor már jó kemény lett, fokozatosan adagoltam hozzá a maradék cukrot. Végül lazán belekevertem az étkezési keményítőt, a többi ízesítőt és a reszelt narancs héját. Kanállal adagoltam a sütőpapírral bélelt tepsire a csókokat, kellő távolságra egymástól, mert kicsit megnőnek. 150 C -fokon 30 percig sütöttem. Így lesz tökéletes, kívül ropogós, belül puha, szóval fantasztikus!

2010. március 6., szombat

Krumplis pogácsa minden évben



Kétségtelen, krumplispogácsát egy éve sütöttem utoljára. Most viszont nekiálltam, semmi recept, semmi kutakodás az interneten, csak úgy, ahogyan a "kezemben" van. Gasztrogyerekre gondolva azonban, a krumplinyomóval már megadjusztált főtt krumplit egy tálba kotortam, hogy megmérhessem, 70 dkg volt. Ugyanennyi lisztet kimértem, 1 evőkanál sót, 2 zacskó szárított élesztőt adtam hozzá, 7,5 dkg libazsírral, 12,5 dkg vajjal elmorzsoltam. Mindezt lazán összekevertem a krumplival, szétmorzsolgattam. 1 kis pohár tejfelt másfél tojással villával elkevertem, ( a fél tojással utóbb a pogácsák tetejét kentem) és összegyúrtam a liszt és krumplikeverékkel, amihez még egy fél tejfölös pohár langyos vizet is adtam amivel a poharat kiöblítettem. A tészta egy-kettőre összeállt, hagytam szépen kelni, majd időnként hajtogattam, összesen háromszor. Közben elkészült a leves, két mosást kiteregettem, nálunk hét ágra sütött a nap, de az ujjam majd lefagyott. Amikor végre lett időm foglalkozni a tésztával, kiszagattam két féle méretben, mert van aki a nagyobb, van aki a kisebb pogácsákat kedveli. Három tepsivel lett ebből a mennyiségből, jól előmelegített, 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt megsültek. A belseje finom foszlós, puha, egyszerűen fantasztikus!

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!