2010. február 28., vasárnap

Egy játékos ebéd, variációk mindenféle karikákra: szűzérmék sonkába tekerve, sült zellerkarikákkal és panírozott hagymakarikákkal


A kisujjnyira vágott zeller szeleteket karikákra szaggattam. Két nagy lila hagymát felszeleteltem, majd lisztes zacskóban rázogattam, aztán mártogattam, tojás, zsemlemorzsa, megint tojás, zsemlemorzsa, vagyis kétszer paníroztam. Ezeket aztán a kedvesemre bíztam, aki a fritőz felelőseként igen rutinosan látta el a feladatát.
A vastagra szeletelt szűzérméket meglapogattam, sóztam(kicsit), borsoztam, majd hajszálvékony nyers sonkával körbetekertem, kevés olajon mind a két oldalát megkapattam. A kis tekercseket a közepes sütőben 20 perc alatt megsütöttem.


2010. február 21., vasárnap

Hagymalekvár


Most jött el az ideje az ideje a kipróbálásának. Amikor az interneten utána néztem, hogy miként készül, meglepődtem, mert céklából hasonló módon készítem.
Az összes lila hagymát megpucoltam, 90 dkg lett tisztán. Kockákra vágtam, a csirkesütésből megmaradt zsiradékon elkezdtem sütni. Néhány perc múlva meghintettem körülbelül két teáskanál cukorral, amivel karamellizáltam. Megsóztam, tekertem rá egy kis fekete borsot, adtam hozzá balzsamecetet és egy dl vörösbort. Innentől magára hagytam, de félóra múlva megint öntöttem hozzá egy dl vörösbort. Amikorra ezt elfőtte, készen lett a hagymalekvár. Finom, pikáns, hidegen, melegen, húsokhoz, sőt még pirítóshoz is eltudom képzelni. A dinsztelt lila káposzta és a cékla után itt a harmadik "lila költemény", ami családom férfitagjainál is nagy sikert aratott.

2010. február 20., szombat

Túrós-sajtos pogácsa


Hozzávalók, ahogyan készítettem:
55 dkg liszt
5 dkg tönkölybúza korpa
csapott evőkanál só
12,5 dkg vaj
12,5 dkg kacsazsír
25 dkg sajt
25 dkg túró
1 kis doboz tejfel
1 dl tej, csipetnyi cukor
4 dkg élesztő
2 tojás sárgája(egyik fehérjével a pogácsa tetejét kentem meg)

A megsózott lisztet elmorzsoltam a vajjal, zsírral és a túróval. A közepébe krátert igazítottam, ebbe bele öntöttem a tejjel, cukorral megkelesztett élesztőt, a tejfelt és a két tojás sárgáját. Amikor összeállítottam a tésztát, még két púpos evőkanál lisztet is kellett tenni hozzá, könnyű lágy tészta lett belőle. Félretettem, valószínűleg több mint egy órát kelt ezután. Amikor elővettem, másfél centi vastagra kinyújtottam. A közben megreszelt sajtot rászórtam és feltekertem, mint egy beiglit. Ezt a tekercset azután ellapítottam 2 centiméter vastagra, tetejét bevagdostam és pogácsákat szaggattam. A tetejüket fehérjével megkentem, sajttal, mákkal, szezám, len és napraforgó maggal megszórtam. A tepsiben 30-40 percig még kellesztettem. 20-25 perc alatt megsültek, közepes hőfokon. A pogácsa nagyon finom puha, leveles, a korpa ellenére is könnyű a tésztája. A maradék tésztából ropogós rudakat készítettem. Abbahagyhatatlan!

2010. február 14., vasárnap

Túróval és gorgonzolával töltött gomba


Hozzávalók, ahogyan készítettem:

75 dkg nagyméretű gomba
25 dkg túró
20 dkg gorgonzola
1 tojás
kapor bőségesen
kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors

A gombák szárát felaprítottam és kockákra vágott hagymán, fokhagymán megpároltam, sóztam, borsoztam.
A túrót a gorgonzolával összekevertem, hozzáadtam a meghűlt, megpárolt gombaszárakat, a tojást, és két evőkanál kaprot, amit még a nyáron tettem el a mélyhűtőbe. Ezzel a krémmel töltöttem meg a gombákat, majd 25 perc alatt megsütöttem.

2010. február 13., szombat

Mogyóróvajas szelet

A sütés nélküli szekció újabb gyöngyszemmel bővült. Még sohasem állítottam elő magam mogyoróvajat, pedig imádom, és mindig nagy lelkitusa árán tettem a kosárba vásárláskor a húzós ára miatt. Mamihaminál láttam meg ezt a sütit, meg a mogyoróvaj elkészítésének a leírását. Nem csoda, hogy azonnal felmértem az olajállományunkat. Persze, hogy volt mogyoróolaj! A kedvesem nagy saláta és olajfüggő. Találtam tehát 3 helyről származó tökmagolajat( már aranyárban mérik, ja, a minőséget meg kell fizetni!),többféle olívaolajat, szezám és vok, és mogyoró olajat is. Semmi akadálya nem volt a mogyoróvaj előállításának, tuti, hogy többet nem fogok drága pénzen venni!

Hozzávalók, ahogyan én készítettem:
1 csésze vaj
1 csésze mogyoró vaj
2 csésze darált keksz
1 csésze porcukor
1 csésze puffasztott köles
20 dkg tortabevonoó
1 tk vaj

A hozzávalókat összekevertem, sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, dermedni hagytam, majd a teáskanál vajjal felolvasztott csokival megkentem. Valóban nem könnyű vágni, de nem vészes. Igyekeztem jól lenyomni a puffasztott kölessel dúsított(illetve inkább lazított) krémet, hogy összeálljon. Valóban vékonykák a szeletek a szeletek, de annál kalóriadúsabbak, és nagyon finom!

2010. február 3., szerda

Pogácsa, Napmátka után szabadon


A kép pocsék, életlen, rosszul megvilágított. A pogácsa viszont sok ízű, már-már nem is pogácsának tűnő, nagyon finom! Olyan komplex ízélmény, ami nem a pogácsák jellemzője. Valószínűleg még máskor is fogok készíteni az alapötlet után, hiszen én most csak az otthon található alapanyagokat használtam, még mindig nem tudom, hogy milyen lehet Napmátkáé.(gondolom, nagyon finom)

Hozzávalók, ahogyan én készítettem:
15 dkg ezékiel liszt
35 dkg sima liszt
15 dkg vaj
15 dkg füstölt karaj darálva
10 dkg darált mandula
1 zacskó száraz élesztő
1 csapott teáskanál só
2 evőkanál szárított medvehagyma
1 mokkáskanál csípős pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kis doboz tejfel
2 tojás

Napmátka pogácsáját olvasva, először arra gondoltam, hogy túl sok minden van benne, de nem hagyott nyugodtan a dolog, mert megpróbáltam elképzelni az ízét. Hát, nem sokáig bírtam. A tárkonyos ragu leves mellé még kellett valami, és arra gondoltam, hogy legalább egy kisebb adagot kipróbálok. Mindent összehordtam, amit találtam, remélve, hogy hasonlót tudok előállítani. A hozzávalókból tésztát gyúrtam, a tojásból kb. 1/3-t meghagytam a pogácsák tetejét megkenni. Háromszor hajtogattam, 20-30 perces szüneteket hagyva. Kettő tepsi lett belőle. Kár, hogy nem dupla adagot készítettem.

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!