2009. július 27., hétfő

"Egyensúlypogácsa"


Kedves Anyósom specialitásai a kiváló kelt tészták voltak. Emlékeimben mégis ez a tőle tanult pogácsa jön elő. Ő hívta egyensúlypogácsának. 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, só, 1 tojásnak a sárgája jön még bele. Ezután pár órát pihentettem a hűtőben. A fehérjével a picurka pogácsák tetejét kentem meg, sajttal, köménnyel és magokkal szórtam meg. Anyósom édes tésztát is szokott ebből előállítani, kicsi lekváros táskákat, az sem rossz. Amiben a pogácsák különböznek a régebbiektől, az, hogy többféle lisztet kevertem bele.

Kecskesajt és görögdinnye


Egyszerűen éreztem az ízét a számban, amikor megláttam a képet Chili és Vaníliánál. Nem volt kétséges, hogy az első adandó alkalommal ki fogom próbálni. Nekünk nagyon ízlett.

2009. július 20., hétfő

Csíkos saláta


Salátát sok mindenből, sokféle módon készítettem már. Ez a saláta azért csíkos, mert amit csak lehetett, csíkokra gyalultam, még a kemény paradicsomot is. Gyors és hatékony megoldás. Ami meglepő, az, hogy más az íze, másképpen viszonyulnak egymáshoz a növények. Nekem mindenesetre ízlik. Van amikor az esik jól, ha jó nagy darabokra, harapnivalókra vágom. a hangulatomtól, meg az időmtől is függ, hogy milyen is lesz az aznapi saláta. A csíkos salátába karalábét, sárga paprikát, kápia paprikát, uborkát, paradicsomot, egy sonkahagymát, rukkolát, radicchiót vagdostam, citromlét, olíva olajat kevertem hozzá és hagytam, hogy az ízek összeérjenek.

2009. július 18., szombat

Leporoltam a fritőzöm

Ebben a melegben nem könnyű "hidegen" tartani a konyhát. Kedvenceim közé tartoznak a sütőben előállítható ételek, egy tepsi hús, egy tepsi köret, zöldségfélék vagy krumpli, aztán mindenki tegye a dolgát, az étel meg készül. Mostanában persze ez már nem megy, majd ősszel megint. A fritőznek egyetlen előnyét látom, azt, hogy mobilizálható. Nem gond, ha kint a szabad ég alatt, árnyas, szellős helyen használom. Szóval, így tettem most is. Így készült a rántott harcsafilé, a rántott karfiol, és a párizsias cukkini.
A mártogatósokat a hűvös konyhában állítottam elő. A zöldszínűhoz 1/2 kg spenótot, 3 gerezd fokhagymát megdinszteltem kevés olajon, sóztam, borsoztam, megpároltam. Összeturmixoltam, majd amikor kihült, egy 375 grammos tejfellel simára kevertem.
A fehérszínű mártogatóshoz 25 dkg túrót egy 450 grammos joghurttal simára kevertem, a fokhagymát persze ebből sem hagytam ki, egy csokor snidlinget is aprítottam bele, sót, borsot, citromlevet adtam hozzá. Friss, üdítő lett. A gyümölcslevest már tegnap este elkészítettem, és fütyülünk a kánikulára!

2009. július 17., péntek

Mindegy, csak valami saláta

Ebben a melegben nem egy élmény a konyhában tevékenykedni. Kerülöm is, ha csak tehetem. Enni sem vágyunk túlzottan, de hát azért felteszem a kérdést, hogy mit együnk. A válasz a képen látható. A kukorica konzerv kivételével a többi zöldség a kertünkből való, saláta, rukkola, paradicsom. Kevés balzsam ecettel és olívaolajjal kevertem össze. Kivételesen hagyma nélkül készült. Ez a finom édeskés saláta laktató ebéd lett.

2009. július 12., vasárnap

Sült krumpli gazdagon, baconbe tekert májjal, sült padlizsánnal


A pulyka májat éjszakára fokhagymás tejbe tettem. Másnap letörölgettem, majd baconbe tekerve tepsibe fektettem őket néhány szelet fokhagymakrémmel megkent padlizsán társaságában. A krumplit ötletét Napmátkától vettem, de látom Dulmina sem tétlenkedett ez ügyben, sőt praktikus ötletével segítséget is adott. Egyik tepsiben a krumpli sült, a másikban az egyebek, persze némi időeltolódással. Rengeteg görög salátával ettük.

2009. július 4., szombat

Egytálétel újra,vagy egy tál étel....


A szombati napom mindig csupa rohanás. Gyakran még a piacra és a közértbe is kell mennem. Az ebéd mindig valami gyorsan elkészülő étel, ami mellett még legalább 3-4 féle dolgot tudok csinálni. Gondolom sokaknak ismerős a történet.
Az itt látható neve sincs étel a következő módon készült: 10 dkg bacont megpirítottam, 3 szál újhagymát(lila) és 2 gerezd fokhagymát hozzávágtam, azután kb. 20 dekányi kockára vágott gomba következett. Só, bors, kevergetés, fedő a tetejére. Kockáztam tovább, 1 padlizsánt, 1 sárga, 2 kicsi zöld cukkinit, 2 paradicsomot, aminek a héját lehúztam. Oda tettem főzni a múltkori maradék 12-13 dekányi orecchiette tésztát. A gombához raktam a felkockázott padlizsánt és cukkinit, roppanósra sütöttem, főztem, majd legvégül a paradicsomokat is beleszórtam. A ruhateregetés után vágtam egy kis snidlinget a kertben, amivel aztán tálaláskor a az ételt díszítettem.
Most, hogy a blogot is "letudtam", porciózok némi fagyit az uraknak és kiteregetek még egy mosást.

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!