2008. január 30., szerda
2008. január 29., kedd
A bukta
Vizvári Mariska, Horváth Ilona, F. Nagy Angéla, Frank Júlia ismerős nevek, ugye? Nos hát nemzedékek tanultak meg főzni a hölgyek útmutatásai alapján. Minden tiszteletem az övék és megbízható, kiváló receptjeiké. Bőséges szakácskönyv gyűjteményem megbecsült darabjai a könyveik, bár ma már csak kályhának tekintem őket. Életem első buktáját Horváth Ilona könyvéből sütöttem, jól sikerült és azóta is ugyanazt a receptet sütöm. Sokszor elgondolkodtam rajta, hogy a képen látható adag tulajdonképpen tökéletes, mert nem elég, még ennének. ( mármint családom férfi tagjai ) Ha dupla adagot sütök, akkor sok, mert a bukta csak frissen jó. Szóval ez így jó ahogy van. Álljon hát itt emlékeztetőül a bukta receptje.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 dl tej
6 dkg vaj
5 dkg cukor
csipetnyi só
25 dkg lekvár a töltéshez
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel, csipetnyi cukorral megkelesztem. A hozzávalókból a robotgéppel jól kidolgozom a tésztát, amit aztán 1 órácskát kelesztek. Utána kilisztezett deszkán átgyúrom, kb. 1 cm vastagra nyújtom, 8-10 cm-es négyzetekre vágom, szilva v. sütőlekvárral ( túróval) megtöltöm. A tepsibe loccsantok egy kis olajat amiben meghengergetem a buktákat. Fél órát kelesztem még és közben bekapcsolom a sütőt. Kb. 200-210 Cº fokon sütöm.
Címkék:
kelt tészta
2008. január 28., hétfő
2008. január 27., vasárnap
Nyers céklasaláta
Nagyon szeretem a céklát. Egyszer még a kertemben is ültettem, de nem igazán vált be. Ősszel amikor meglátom a piacon, azonnal elgyengülök és vennem kell. Tulajdonképpen nyersen is imádom. De sütve csodálatos, múltkor sütőzacskóban sütöttem, mennyei! Szóval nagy kedvenc a cékla leves, egyik blogban sem olvastam hasonlót, az egy másik történet, majd máskor....A céklapudding szintén finom, de nem édesség, ezt is máskor. A nyers céklasaláta nem saját találmány egy vegetáriánus szakácskönyvben olvastam az eredetit. Én így csinálom.
Hozzávalók:Kb. 80 dkg. nyers hámozott cékla
izlés szerint: só, bors, őrölt kömény
2 nagy alma
2 kicsi lila hagyma
legalább 4 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál méz
1 citrom leve
1-2 evőkanál reszelt torma
2-3 evőkanál olívaolaj
A meghámozott céklát, almát, fokhagymát az elektromos diódarálóban megdarálom, a hagymát igen apróra vágom, aztán mindent összekeverek. Ennyi!
Hozzávalók:Kb. 80 dkg. nyers hámozott cékla
izlés szerint: só, bors, őrölt kömény
2 nagy alma
2 kicsi lila hagyma
legalább 4 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál méz
1 citrom leve
1-2 evőkanál reszelt torma
2-3 evőkanál olívaolaj
A meghámozott céklát, almát, fokhagymát az elektromos diódarálóban megdarálom, a hagymát igen apróra vágom, aztán mindent összekeverek. Ennyi!
Címkék:
cékla ételek,
vegetáriánus
A vasárnapi reggeli
Ma igen pocsék napnak indult a reggel, de csak addig amíg ki néztem az ablakon. Életem párja olyan reggelivel kedveskedett, amit nagy lelkesedéssel és jó szándékkal állított elő. Mennyiségét tekintve akár kettőnek is elég lett volna, de azért bepakoltam, mert ezt nem lehetett visszautasítani. A kenyér Dolce Vita dagasztás nélküli 12 órás kenyere. A kenyeret többször és többféleképpen megsütöttem. Most az egyik 40-60 % arányban teljeskiőrlésű bio tönköly liszt és BL- 80 keveréke. Legközelebb rozsliszttel próbálkozom. Szóval sütöttem egy cipót köményes ízesítéssel. A püspökkenyér formában sütöttet pedig szezám, len és napraforgómaggal kevertem. Nos hát a reggeli is ebből a kenyérből készült vajjal, főtt tojással, tormával, grapefruittal.
Címkék:
reggeli,
vegetáriánus
Bejelentkezés
Hahó, itt vagyok! Fogalmam sincs róla, hogy miként kell belevágni egy gasztroblog müködtetésébe, de nagy késztetést érzek rá és ki kell próbálnom! Lehet nem tudok olyan különlegeseket mint Chili&Vanilia, lehet nem tudok olyan gyönyörű képeket készíteni, mint Dolce vita, lehet nem tudok könyvet írni, mint Ági főz, de nyitott vagyok és imádok főzni és fecsegni. Köszöntésül legyen itt ez a kép a hóvirágokról, amit tegnap fotóztam a kertemben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)